Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Л. Богданов: Няма нужда от реформи, ако искаме да наваксваме богатите още 50 години

В Плана на България няма заявки за смяна на политиките, проектите са на идейно ниво, работата по тях ще започне през 2023 г., посочи главният икономист на ИПИ

гледано: 2426   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа
Ако сме щастливи да имаме икономически растеж от 3,5% и да се сближаваме с богатите страни още 50 години, тогава няма нужда от реформи. По този начин коментира конвергенцията на България Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.
Още по темата

„Начинът, по който сме конструирали Националния план за възстановяване и устойчивост, предполага изнасяне на инвестициите в края на възможния период. Предложени са в голяма степен проекти на идейно ниво. Най-рано работата по тях ще започне през 2023 г., а този инструмент би трябвало да даде тласък на икономиката сега“, посочи той и смята, че това е особено наложително за фирмите, пострадали от пандемията.

Като пример за добри планове той даде заявката за данъчни реформи в Италия, Испания и Франция, които да променят в южните страни водената политика по усвояване на европейските пари.

Според Лъчезар Богданов е необходима повече дълбочина и повече смелост в предлагане на реформи, които да направят България едно по-добро място за правене на бизнес.

„Националният план за възстановяване и устойчивост или трябва да се изпрати в сегашния си вид, или да се преработи и да се изпрати със закъснение. И двете решения си имат своята политическа цена“, обясни икономистът.

Според него оставянето на Националния план за възстановяване и устойчивост за следващия кабинет е част от политическата игра.

„Ние сме в особена ситуация – правителството е в оставка, но още нямаме ново правителство. В същото време имаше доста критики към Плана по време на предизборната кампания“, напомни Богданов.

По думите му едно ново правителство ще е изправено пред трудна ситуация – или трябва да прати сегашния план в Брюксел и да признае, че сегашното правителство си е свършило добре работата, или ще се реши да се проработи Плана, защото не е добър.

"Това няма да стане за 1-2 седмици, а ще влезем в една много дълга процедура – може би 1-2-3 месеца", отбеляза експертът.

Богданов подчерта, че този инструмент трябва да подпомогне възстановяването на растежа, но идеята е страните членки да направят реформи, за да направят икономиките си конкурентоспособни“. 

Главният икономист на ИПИ е притеснен, че в Плана на България няма заявки за смяна на политиките.  Той е на мнение, че най-радикалните реформи в нашата страна трябва да са в енергетика, железници и образование. Богданов е категоричен, че в бюджета трябва да се обърне внимание на дефицита при сегашните параметри на икономиката. 

„Трябва да се финансират тези пет милиарда дефицит, най-малкото трябва да се издаде външен дълг“, смята финансистът и препоръча да се обсъди спирането на мерките в подкрепа на бизнеса и домакинствата. Той напомни, че в предизборните си програми партии са обещали преизчисляване на пенсиите от 1 юли, което ще струва сериозен ресурс и ще има дългосрочен ефект върху финансите на държавата.

Какви са рисковете Националният план за възстановяване и устойчивост да влезе в процедура на отлагане? Как трябва да се разпредели ресурс от 12 млрд. лева, за да се направи конкурентна българската икономика? Кои трябва да са приоритетите на структурните реформи? Каква е ефективността на публичните разходи? Ще може ли правителство без мнозинство или служебно правителство да се справи с управлението на страната? Ще рестартира ли Европа растежа?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес“ гледайте тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
Радев подписа указ за освобождаването на главния секретар на МВР